De Mooiste Lakken
Verdunnen van lak voor een betere vloeiing en glans

Verdunnen van lak voor een betere vloeiing en glans

Geplaatst door 19-04-2022 18:08 door Ferry Muts

Heb je ooit een meubelstuk geschilderd om vervolgens teleurgesteld te zijn over het resultaat? De lak was dik, papperig en niet glanzend genoeg. Dat hoeft niet zo te zijn en het goede nieuws is dat je het uiterlijk en de vloeiing van je lak kunt verbeteren met een eenvoudige toevoeging - lakverdunner.

Lakverdunner (soms Methyl Ethyl Keton, MEK genoemd) is een organisch oplosmiddel dat bedoeld is om lak te verdunnen en de vloei en glans ervan te verbeteren. Door slechts een kleine hoeveelheid lakverdunner aan je bestaande lak toe te voegen, kun je in veel minder tijd betere resultaten bereiken.

Het is gemakkelijk om lakverdunner aan je bestaande lak toe te voegen en alles wat je nodig hebt is een schoon potje en iets om mee te roeren. Begin met ongeveer 10% van de oorspronkelijke lak in het bakje te dumpen en begin dan geleidelijk de verdunner toe te voegen. Roer het mengsel ongeveer 5 minuten en giet het dan terug in het oorspronkelijke potje.

Nu je lakverdunner hebt toegevoegd, zou de lak makkelijker moeten vloeien en de glans aanzienlijk moeten verbeteren. Opgemerkt moet worden dat lakverdunner een sterke geur heeft en een hoge verdampingssnelheid. Dit betekent dat je snel moet werken en de ruimte goed geventileerd moet houden.

Bij het werken met lakverdunner is het ook belangrijk om goede veiligheidsgewoonten te hanteren. Draag handschoenen en oogbescherming om direct contact te voorkomen en bewaar de verdunner altijd op een veilige plaats.

Of je nu meubels overspuit of een ander houtbewerkingsproject afmaakt, een verdunner lak zal de vloeiing en glans van het eindproduct verbeteren. Dus de volgende keer dat je te maken hebt met dikke en klodderige lak, hoef je je geen zorgen te maken, probeer gewoon een kleine hoeveelheid lakverdunner toe te voegen en je zult zeker veel betere resultaten zien.