De Mooiste Lakken
Technieken voor een professionele afwerking met lak

Technieken voor een professionele afwerking met lak

Geplaatst door 27-08-2022 11:08 door Ferry Muts

Als het gaat om een gepolijste, professionele uitstraling van je houtbewerkingsprojecten, gaat er niets boven een lakafwerking. Lak is een heldere, niet-giftige, beschermende coating die op bijna elk oppervlak kan worden aangebracht. Door zijn duurzaamheid en glanzende afwerking is het een van de populairste keuzes onder ambachtslieden en meubelmakers.

De eerste stap naar de perfecte lakafwerking is het voorbereiden van het oppervlak dat je gaat coaten. Het oppervlak moet glad geschuurd, schoongemaakt en vrij van stof of vuil zijn. Als je het oppervlak hebt voorbereid, leg je de basislaag lak aan. Deze basislaag moet dikker zijn dan de lagen die daarna worden aangebracht en moet voldoende droogtijd krijgen.

Breng vervolgens de volgende lagen lak aan met een kwast of spuitbus. Welke lagen geschikt zijn hangt af van het gewenste effect, maar meestal zijn twee tot vier dunne lagen lak nodig. Zorg ervoor dat je tussen de lagen licht schuurt voor maximale glans.

Gebruik na het aanbrengen van de lagen een synthetisch reinigingskussen om de lak op te poetsen tot een hoge glans. Dit egaliseert eventuele oneffenheden langs de randen en geeft een professioneler resultaat.

Ten slotte moet je, om krassen te voorkomen, een schone, pluisvrije doek gebruiken om het stof van het afgewerkte oppervlak te verwijderen. En zorg ervoor dat alle verontreinigde doeken veilig en volgens de voorschriften worden weggegooid.

Als je de tijd neemt om de juiste applicatieprocedure en afwerkdetails te volgen, kom je een heel eind in het bereiken van een hoogwaardige, professionele uitstraling bij het gebruik van lak. Met een beetje oefening en met het juiste gereedschap kun je je houtbewerking naar een hoger niveau tillen.