De Mooiste Lakken
Moeilijke lakproblemen oplossen

Moeilijke lakproblemen oplossen

Geplaatst door 13-10-2021 18:18 door Rianne Wesselink

Lak is ideaal voor vele soorten meubels, oppervlakken en andere voorwerpen die bescherming en een mooie afwerking nodig hebben, maar zelfs de meest ervaren persoon die met lak werkt kan tegen moeilijke problemen aanlopen. Gelukkig zijn er oplossingen voor bijna elk lakprobleem, en met de juiste probleemoplossing kan een bevredigend resultaat worden bereikt.

Een veel voorkomend probleem dat je met lak kunt tegenkomen is blozen, waarbij een witte waas op het oppervlak van de afwerking verschijnt. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat vocht in de lucht condenseert op de natte lak en na het drogen verdampt, waardoor een troebele film op het oppervlak achterblijft. Om blozen te voorkomen, schuur je het oppervlak en breng je een nieuwe laklaag aan in een warme, goed geventileerde ruimte.

Je kunt ook te maken krijgen met barsten of crazing, waarbij zeer fijne scheurtjes in de lak ontstaan. Dit wordt meestal veroorzaakt door het verkeerd aanbrengen van de afwerking of een onjuist uithardingsproces. Zorg ervoor dat je de instructies volgt die bij de lak zitten en het gebied volgens die instructies uithardt. Als het gebied al gebarsten is, schuur het dan licht op en breng een nieuwe laag aan.

Als de lak te dik lijkt en druppels veroorzaakt, is de meest waarschijnlijke oorzaak dat de lak te oud is. Investeer in verse lak en volg de instructies nauwkeurig op om dit in de toekomst te voorkomen. Als het probleem al aanwezig is, schuur de plek dan licht op en breng een nieuwe laklaag aan.

Tenslotte, als je te maken hebt met een vergeelde lakafwerking, kan dit veroorzaakt worden door ofwel te veel zonlicht ofwel lak van lage kwaliteit. Om dit probleem op te lossen breng je een nieuwe blanke laklaag aan over de bestaande lak. Dit helpt om de kleur te behouden en het voorwerp te beschermen tegen de effecten van licht en ouderdom.

Ongeacht het lakprobleem dat je tegenkomt, kan een goede probleemoplossing en een beetje geduld vaak tot een bevredigend resultaat leiden. Als je de instructies volgt, kwaliteitsproducten gebruikt en voldoende droogtijd in acht neemt, krijg je een prachtige afwerking van je volgende lakproject.