De Mooiste Lakken
Lak spuiten voor een betere dekking

Lak spuiten voor een betere dekking

Geplaatst door 29-01-2022 10:26 door Sophie Jacobiatus

Ondanks de vooruitgang in houtafwerkingsproducten die nu beschikbaar zijn, is het gebruik van lak nog steeds een van de populairste keuzes om een kwaliteitsafwerking te bereiken. Lak biedt een betere dekking en een langduriger resultaat dan veel van zijn tegenhangers op waterbasis. Het werkt ook uitstekend voor het repareren en restaureren van bestaande stukken, omdat het kleine spleten en andere onvolkomenheden kan opvullen.

Lak spuiten is een geweldige manier om een gladde, gelijkmatige afwerking te krijgen. De sleutel is om de lak in dunne lagen te spuiten en elke laag gedeeltelijk te laten drogen voordat je de volgende aanbrengt. Dit vermindert uitlopen en druppelen en bouwt gelijkmatigere laklagen op.

Voordat je de eerste laag spuit, moet je ervoor zorgen dat het oppervlak goed is voorbereid. Professionals raden aan het oppervlak te schuren en af te nemen met een licht vochtige doek. Dit verwijdert alle stofdeeltjes, vet en olie die zich op het oppervlak hebben afgezet. Een lichte laag dof schrobben moet ook worden gedaan direct voordat je begint te spuiten, dat zal de lak helpen zich gelijkmatig te verspreiden en beter aan het hout te hechten.

Voordat je daadwerkelijk begint met spuiten is het belangrijk om te oefenen met het gebruik van de lak. Je kunt een proefstukje gebruiken om de spuittechniek uit te proberen, en ervoor te zorgen dat de lak in een consistent patroon wordt aangebracht. Als de lak niet gelijkmatig wordt verspreid, kan hij vlekken of dunne plekken achterlaten.

Wanneer je de lak begint te spuiten, zorg er dan voor dat je de spuitmond 10-14 inches van het oppervlak houdt en blijf hem bewegen om een gelijkmatige laag over het hele oppervlak te krijgen. Laat de laag gedeeltelijk drogen en probeer niet het hele stuk in één keer te bedekken. Een paar dunne, lichte lagen geven een betere dekking en minder kans op bubbels of uitzakken.

Lak spuiten kan een geweldige manier zijn om een kwaliteitsafwerking te bereiken. Met een goede voorbereiding en zorgvuldige spuittechnieken kun je prachtige resultaten krijgen die jarenlang meegaan.