De Mooiste Lakken
Het aanbrengen van een meerlaagse lakafwerking

Het aanbrengen van een meerlaagse lakafwerking

Geplaatst door 07-03-2022 11:23 door Sophie Jacobiatus

Een meerlaagse lakafwerking is een van de beste manieren om houtwerk te beschermen tegen krassen, deuken en morsen. Het is ook de meest duurzame en langst houdbare afwerking die beschikbaar is.

Het proces van het aanbrengen van een meerlaagse lakafwerking is een beetje langdurig, maar is uiteindelijk toch de moeite waard. Het proces begint met het schoonmaken van het hout door vuil en aanslag te verwijderen en ruwe plekken weg te schuren. Als het oppervlak is geprepareerd, wordt een sealerlaag aangebracht om de hoeveelheid absorptie te verminderen en bescherming te bieden tegen water of andere vloeistoffen. Vervolgens wordt een tweede laag schuurverzegeling aangebracht in de richting van de nerf, waarbij de droogtijd per laag wordt bevorderd.

De derde stap is het aanbrengen van de grondlaag. Deze laag is meestal een gepigmenteerde lak, die het hout zijn kleur en doorschijnendheid geeft. De basislaag moet een nacht drogen voordat je de volgende laag aanbrengt.

De vierde stap hangt af van de gewenste afwerking. Als er nog maar één of twee lagen lak moeten worden aangebracht voor een glanzende glans en een kleine bescherming, dan wordt een blanke toplaag aangebracht. Als een duurzamere afwerking gewenst is en het hout zal worden gebruikt in een ruimte met veel verkeer of aan sterke slijtage onderhevig zijn, dan moeten extra lagen worden aangebracht en tussendoor licht worden geschuurd. Het maximum aantal lagen dat kan worden aangebracht is gewoonlijk vijf.

Nadat de laatste laklaag is aangebracht, wordt het hout afgeveegd met een schone, droge doek. Deze laatste stap helpt overtollige lak te verwijderen en laat een bijna vlekkeloze afwerking achter.

Een meerlaagse lakafwerking is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je houtwerk de tand des tijds doorstaat met zijn superieure bescherming en afwerking. Het proces kan lang duren, maar de resultaten zijn de moeite waard.