De Mooiste Lakken
De juiste lak voor je project kiezen

De juiste lak voor je project kiezen

Geplaatst door 23-03-2023 12:20 door Ferry Muts

Bij doe-het-zelf projecten is het kiezen van de juiste lak een van de belangrijkste stappen. Lak zorgt voor een beschermende laag die oppervlakken helpt beschermen tegen krassen en misbruik door de omgeving. Het geeft het eindproduct ook een glanzende en professionele afwerking. Voordat je een lak kiest, is het belangrijk om het materiaal van het project en de omgeving waarin het komt te staan te identificeren om de specifieke behoeften ervan te bepalen.

Het meest voorkomende type lak is nitrocelluloselak. Dit is een lak op oliebasis die het beste gebruikt kan worden op hout en andere poreuze materialen. Hij is zeer duurzaam en gemakkelijk aan te brengen. Nitrocelluloselak is verkrijgbaar in zowel spuitbus- als vloeibare vorm. De spuitbus is het populairst, omdat die gemakkelijker aan te brengen is. Het bevat echter wel Vluchtige Organische Stoffen (VOS), die giftig kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om dit type lak in goed geventileerde ruimtes te gebruiken.

Bovendien is acryllak een andere populaire keuze. In tegenstelling tot nitrocellulose is het op waterbasis, waardoor het minder gevaarlijk is om te gebruiken. Acryllak is het meest geschikt voor keramische, metalen en glazen oppervlakken. Het is ook beter bestand tegen schuursporen en slijtage dan andere soorten lak. Het nadeel van acryllak is dat het niet zo duurzaam is als sommige van de andere soorten, zodat het regelmatig opnieuw moet worden aangebracht.

Polyurethaanlak is een synthetisch materiaal dat een sterke en duurzame afwerking geeft. Het wordt vaak gebruikt op meubels, muziekinstrumenten en fraaie meubelen. Dit type lak is over het algemeen duurzaam en bestand tegen schuren en water. Het is echter ook vrij ontvlambaar, dus uiterste voorzichtigheid is geboden bij het aanbrengen ervan.

Lakverzegelingen tenslotte zijn een heldere afwerking die wordt aangebracht om een oppervlak te beschermen en af te dichten. Dit type lak kan ook gebruikt worden om de kleur en de nerf van hout te versterken, en om superieure bescherming te bieden.

Welke soort lak ook gekozen wordt, het is belangrijk om de juiste te kiezen voor het project. Overweeg het materiaal, de omgeving en hoe het zal worden gebruikt voordat je een lak kiest. Met de juiste lak zal je project er niet alleen prachtig uitzien, maar ook jarenlang meegaan.